University of Applied Sciences BFI Vienna - Østerrike

ESN gjorde en utrolig god jobb i å ønske oss velkommen, legge opp til at studentene ble kjent med hverandre og det var aldri en dag ikke skjedde noe på. De arrangerte så mye at jeg tror de gikk tom for ting å finne på. «Cooking with only one arm» var kanskje det rareste eventet jeg så, så de jobber virkelig for at det alltid skal være noe å gjøre på.

Forberedelser

Studieløpet ved HiMolde er lagt opp for at studentene skal dra på utveklsing eller ut i bedrift på et internship, og jeg visste tidlig at jeg ville utveklse. Informasjon og alternativer skolen tilbyr i samarbeid med skoler i utlandet er veldig enkel og oversiktelig funnet på hjemmesidene til skolen. De anbefaler også skole og land ut i fra hvilke studie du studerer og dette ble en av faktorene som gjorde at jeg valgte å utveksle til Wien i Østerrike da de tilbydde fag innenfor logistikk. 

Internasjonal koordinator både på HiMolde og ved unversitet i Wien var veldig hjelpsomme og det var alltid bare å spørre, så fikk man svar. Det kan virke som mye når man først er i gang med planlegging av fag og bolig, men det er ikke annet enn litt tidkrevende. Vanskelig var det aldri, men noe som selvfølgelig må gjøres. Når det gjaldt bolig fikk man vite diverse boligselskap i Wien som hadde utleie, mye likt en studentskipnad i Norge, så å finne bolig var ikke vanskelig. Ved valg av fag fikk man tilsendt et excel-ark med alle fagene som inneholdt hvilke språk det gikk på, ECTS og avdeling. Ganske oversiktelig med andre. Eneste minus ved valg av fag var at man kunne få seg en liten overraskelse på hvordan timeplanen ville se ut da ikke alt var klart før skolestart i februar. 

Ankomst

Univsersitet tilbydde alle innkommende studenter en fadder hvis man ønsket det. Dette er i høyeste grad å anbefale å be om da det var veldig hjelpsomt. Det er alltid greit å ha noen å stille de dumme spørsmålene til og som kan hjelpe litt med språket i etableringsfasen av oppholdet i utlandet. Jeg var så heldig å få en veldig oppegående fadder som jeg traff regelmessig gjennom semester og fikk god kontakt med.

Litt som i Norge er det en introduksjonsuke med masse aktiviteter hvor universitet og ESN arbeider i lag for å ønske de nye studentene velkommen. Dette var kjekt og sosialt, og det var veldig varierte aktiviteter så det var noe for alle hvis man er litt kresen i hva man liker å gjøre. Alle i ESN var veldig mottakende og svarte på spørsmål om det ble stilt noen.

Sosialt

Vi var rundt 60 innkommende studenter fra alle verdensdeler. ESN gjorde en utrolig god jobb i å ønske oss velkommen, legge opp til at studentene ble kjent med hverandre og det var aldri en dag ikke skjedde noe på. De arrangerte så mye at jeg tror de gikk tom for ting å finne på. «Cooking with only one arm» var kanskje det rareste eventet jeg så, så de jobber virkelig for at det alltid skal være noe å gjøre på. Jeg og ingen jeg kjente deltok på dette spesifikke arrangementet, men det sier noe om hvor langt de strekker seg for å hele tiden finne på ulike aktiviteter. 

Hvor flink gruppen med innkommende studenter er til å selv ta initiativ for å finne på ting vil variere fra gruppe til gruppe. Vår gruppe på 60 hadde en kjernegruppe på rundt 25-30 som nesten var til å regne med ville bli med når man arrangerte noe selv, og dette syntes jeg er et fint antall. Det gir en mulighet til å virkelig bli kjent med folk, og man får venner, og ikke bekjente. Selv om det ble en del bekjente utover dette antallet også. Dersom man ikke skulle var så entusiastisk over sin egen gruppe, så er det ikke så vanskelig å møte folk man er litt mer entusiatisk over. Alle kan ikke like alle. Det er tusenvis av utvekslingsstudenter i Wien og stort sett alle er veldig «på» for å finne venner, så man kan lette bli venner med studenter fra andre unvisersiteter. 

Skole

Universitetet jeg gikk på, University of Applied Sciences BFI Vienna, eller Fachhochschule des BFI Wien, var en av de mindre skolene i byen. Størrelsen på fagene er mindre enn hva jeg er vandt med i Norge. På det meste var et fag 5 studiepoeng og på det minste var det 1 studiepoeng. Dette vil avhenge av hvilke fag man velger. Når det gjelder det sosiale og skole man går på tror jeg det har veldig lite å si fordi ESN står som grunnmur for det sosiale, og det arrangeres mange aktiviteter med alle universitetene så hvilke skole man gikk på var aldri et hinder for hvem man ble kjent med. 

Rent faglig sett var jeg fornøyd med de fleste fagene, og var fornøyd med 7 av de 9 foreleserne jeg hadde. Ofte var det forelesere kom har arbeidet i det private tidligere i livet eller var foreleser på deltid(kveld/helg), så det var veldig relevant det vi lærte og var rettet mot arbeidslivet ikke bare fordi et kapittel eksisterte i en fagbok. Fagene under «International Programm» var av det litt mer generelle slaget og tok opp 5 studiepoeng hver. Så skal man ha færrest mulig fag, velg disse fagene. Et lite rykte vi ble fortalt av de i ESN var at disse fagene er lagt litt opp for å ikke være for arbeidskrevende da unversitetet er klar over at det ikke er på lesesalen studentene vil sitte når de er på utveksling. Selv tok jeg 3 av disse fagene og valgte noen andre fag jeg følte var mer relevant for hva jeg ville lære mer om og hva som passet mitt eget studie ved HiMolde. Jeg hadde totalt 9 fag, men disse fagene er som sagt mindre enn hva de er ved HiMolde. I tillegg starter og slutter de ikke samtidig, så det et fag kan starte i mai og slutte i juli, mens andre kan begynne i februar og være ferdig i mars. Av pensum ble dette gitt i form av powerpoint-presentasjoner som ble delt på en plattform på internett, utdelte ark eller e-bøker, så jeg kjøpte ingen bøker. 

Skolen er kjent i Wien for å ha et bredt tilbud til folk som primært arbeider fulltid og vil ta delstudier, så dette gjorde at noen av fagene jeg personlig tok gikk på kveld og/eller lørdag. Dette var en ny erfaring, men ikke noe som merkverdig irriterende. Det kommer an på hvilke fag man velger.

Økonomi

Som nordmenn er det ikke mange land man kan reise til å ha lavere kjøpekraft. I Wien var leieprisene likt som Norge eller lavere, og alt av mat og drikke er generelt billigere. Det ble den del flere restaurantbesøk enn hva jeg gjør til normalt i Norge. I butikkene får man en halvliter øl til 5 kroner og den dyreste ølen på klubb/bar er 45 kroner. Med støtte fra Lånekassen og stipend fra EU(Erasmus-stipend), så har man som nordmann god evne til å klare seg økonomisk i Wien. Av skolepenger betalte jeg også kun semesteravgiften ved HiMolde. For 75 euro fikk man semesterbillett for all kollektivtransport og kunne reise så mye man ville ut semesteret. Kjøpte som nevnte ingen skolebøker så det var ingen kostnader der heller. 

Mitt syn på byen

Før jeg reiste gjorde jeg ikke veldig mye research på selve byen og hva den hadde og tilby. Jeg visste fra før at det var en stor by som var kjent for arkitektur, kultur, språk og at det var mange studenter der. Jeg hoppet litt mer i det enn hva andre kanskje gjør, men det følte jeg var litt meningen med å utveksle til utlandet. Det er en stor by med rundt 1,8 millioner innbyggere og et kollektivtransport som slår de aller fleste. Det er subway hele dagen hvert fjerde minutt og i helgene går den hele natten. Det går busser og trikker, så selv om man bor litt utenfor sentrumkjernen gjør det ingen verdens ting. Jeg bodde ved endestoppet av den ene metro-linjen og det var ingen problem i det hele tatt. Wien er en fantastisk by som er alt mulig å tilby. Blant annet museer, fotballkultur, akvarierer, verdens eldre dyrepark, fornøyelses park, kirker, isskøyte park, gode barer, klubber og god mat. Beliggenheten til Wien er ganske unik i Europa da den ligger veldig sentralt og det gjør det mulig å reise rundt i Europa. Østerrike grenser til 8 land og er det gode muligheter for å se Europa. Selv var jeg i Tjekkia, Polen, Slovakia og Ungarn. Noen er reisegale og reiser hver helg, men noen gode, litt større turer var jeg og mine venners preferanse. Innad i Østerrike reiste jeg selv bare til landsbyen Hallstatt, men det er mange flere muligheter her. Alpene og byer som Salzburg, Steyr og Linz var det mange som dro til.

Publisert 14. juni 2018 13:59 - Sist endret 6. juli 2018 13:52