Dublin Business School - Irland II

Jeg fikk utrolig mange flotte venner fra mange forskjellige steder som Sverige, Norge, Tyskland, Mexico, India, Chile, Nigeria og Sør-Afrika. Det er kanskje den aller største fordelen med å reise alene – du blir tvunget til å bli kjent med andre i klassen og utenom

Utvekslingssemesteret i Dublin var kjempegøy, og det er noe jeg anbefaler til alle! Her er litt praktisk informasjon som jeg håper kan være til hjelp!

Andrea. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Andrea. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Hvorfor reise til Dublin?

Jeg vet egentlig helt hvorfor jeg ville til Dublin, men hadde bare lyst til å oppleve Dublin og Irland. Dette var faktisk avgjørende for at jeg valgte HiMolde i utgangspunktet. Dublin er en veldig internasjonal by, og noen ganger kunne jeg gå på gaten uten å høre noen snakke engelsk. Byen er egentlig ikke så stor, men har mange forskjellige områder rundt sentrumskjernen. Det er mye å oppleve, men jeg tror at ett semester er helt perfekt lengde på oppholdet. Byen er i en litt rar utvikling hvor halve sentrum er «gamle Dublin» mens den andre delen blir bygget helt ny av selskaper som Google, Facebook, Accenture, osv. Dersom du er på utkikk etter jobb etter studiene kan dette være plassen å dra fordi det er ettertraktet å kunne ett av de Skandinaviske språkene for å jobbe mot dette markedet.

Selve reisen til Dublin koster ikke så mye (fra Oslo i hvert fall), men et lite tips er å være nøye på håndbagasjen. Både på vei til og fra Dublin ble håndbagasjen min veid og målt.

Jeg fikk heldigvis med meg en venninne de første dagen i Dublin, noe som var veldig gøy siden jeg ikke hadde blitt kjent med noen enda. Hun var også min medhjelper i å finne bolig, ettersom jeg ikke hadde booket noe på forhånd.

Bolig

Dublin er dessverre et veldig dyrt sted når det kommer til husleie, både hvis man skal leie privat eller i studentbolig. Jeg brukte mye tid før jul til å prøve å finne et privat sted som ikke var så dyrt, men det var veldig vanskelig å komme i kontakt med folk gjennom sidene jeg fant. I tillegg var det ofte slik at jeg måtte betale depositum og leie før jeg hadde sett det. Jeg vurderte også om jeg skulle bo hjemme hos en familie, ettersom det oftere er billigere, men de fleste steder tillot ikke besøk i løpet av semesteret. I tillegg bodde de fleste familiene utenfor sentrum, noe jeg ikke hadde lyst til. Det var også mange mulighet for å dele rom med noen i sentrum, men det ville ikke jeg. Noen linker til steder å søke etter bolig:

https://www.daft.ie/student-accommodation/

https://www.homestay.com/ireland/dublin/

https://www.rent.ie/

https://www.myhome.ie/rentals/dublin/property-to-rent

https://www.spotahome.com/dublin

https://www.let.ie/

Jeg endte med å leie et rom i en studentbolig som heter Beckett House, og jeg er veldig fornøyd med det (til tross for prisen). Grunnen til at jeg ikke booket dette før jeg dro var at det står på hjemmesidene til de ulike studentboligene at du kun kan leie for 41 eller 51 uker, og jeg skulle jo bare være der i 16 uker. I tillegg synes jeg det var litt skummelt å betale SÅ mye penger på en gang for et sted jeg ikke hadde sett før. Leietiden viste seg å ikke stemme, og hvis du tar kontakt med administrasjonen kan du få en kortere kontrakt basert på hvor lenge du skal være der. De som sitter der er veldig hyggelige!

Beckett House. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Beckett House. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Fordeler med Beckett House:

  • Veldig sentralt! Kan gå til det meste. Til skolen bruker du ca. 20-25 min, noe som er den samme tiden det tar med buss pga. alle trafikklysene. Men hvis du ønsker å ta bussen går buss 123 direkte til skolen fra samme gate (Summerhill 123, Mountjoy). Kan også ta LUAS litt lenger ned i gaten.
  • Grei gangvei hjem fra byen. Studentboligen ligger bare 1 gate unna hovedgaten, og det er som regel ganske mye folk i gatene på vei hjem.
  • 24/7 resepsjon/vaktmester. For å komme inn i bygget må man bruke nøkkelkortet, samt gå forbi resepsjonen. Selv om Dublin generelt føltes trygg, så er det en ekstra sikkerhet.  
  • TAKTERRASSE! Veldig fin takterrasse, noe som ikke alle studentboligene har.
  • Gym. Ikke veldig stor, men ny og grei. Jeg skaffet meg i tillegg gym-kort et annet sted, men endte opp med å trene mest hjemme uansett.
  • Studierom. På skolen er det veldig få steder hvor man kan jobbe med skolearbeid, og derfor var det helt nydelig at vi kunne ha alt av gruppearbeid hjemme hos meg. Det er både grupperom, lesesal og åpne områder hvor man kan sitte.  
  • Eget rom med eget bad. Hvert rom har eget bad, noe som er med på å gjøre det verdt det. Rommene er i tillegg fine med masse lagringsplass. Man deler som regel stue/kjøkken med 6 andre. Her kan man selvfølgelig ha uflaks, men spør i så fall i resepsjonen om du kan bytte rom.
  • Høy standard. Mange av boligene jeg så på i Dublin (+ hjemme hos venner) var det svært dårlig standard til en uansett høy pris. Jeg så for eksempel på et rom i et hus ca. 30 min unna skolen med buss hvor det var skittent og rotete + en vannpumpe på rommet hvor månedsleia for rommet var ca. 9000 kr. Helt sykt.
Beckett House - takterasse. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Beckett House - takterasse. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Ulemper med Beckett House

  • PRIS. Jeg betalte ca. 50 000 kr totalt (alt i begynnelsen) for å bo i Beckett House fra 12. januar til 28 april (jeg var der en uke ekstra på slutten). Det er MYE penger for så kort tid. 
  • Mange roommates. Jeg hadde i utgangspunktet lyst til å bo med 2-3 stk. Jeg var veldig heldig med mine roommates, men med så mange med delt kjøkken kan det være utfordrende. 

Link til Aparto Student:
https://apartostudent.com/locations/dublin/beckett-house

Det finnes flere forskjellige studentboliger, men jeg tror Beckett House er det som er nærmest DBS.

Beckett House - rom. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Beckett House - rom. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Beckett House - rom. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Beckett House - rom. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Transport

Ettersom jeg bodde i sentrum hadde jeg sjelden behov for buss eller Luas (trikk), men jeg skaffet meg likevel et studentkort for å få rabatter. Noen fra Leap (billettselskapet) kom på skolen for å lage kort (ca. 10 euro i cash), men man kan også fikse det på et av billettkontorene. Man må fylle på kortet på automater plassert rundt omkring, og hver gang man tar bussen må man betale mellom 1,25 – 3 euro, avhengig av sone. Både buss og Luas gikk rett i nærheten av der jeg bodde (nr. 123 til skolen), men som regel gikk det raskere å gå på grunn av at trafikken er treig i Dublin sentrum, i tillegg til at det hadde blitt dyrt i lengden.

Leap-kort: https://www.leapcard.ie/Home/index.html

Ruteinformasjon buss: https://www.dublinbus.ie/

Skolepenger og stipend

Selv om det er et dyrt semester, så blir det dekket som lån/stipend fra Lånekassen. Et lite sjokk for meg var at skolepengene (4000 euro) måtte betales før november/desember før jul. Disse pengene får du tilbake som lån i januar sammen med hele det totale stipendet/lånet for semesteret. Erasmus-stipend gjelder dessverre ikke for Dublin, så her gjelder det å fordele pengene godt. Jeg hadde spart opp litt penger fra før, og det var jeg veldig glad for på slutten av oppholdet.

Dublin Business School

Jeg fikk dessverre en litt kjedelig start på studiet i januar. I mailene jeg fikk før jul fikk jeg beskjed om å møte i et «obligatorisk» introduksjonsmøte fredag 18. januar kl. 13, men da jeg kom dit hadde møtet allerede vært kl. 10. Dette kurset var egentlig bare en innføring i biblioteket sine hjemmesider, noe som ikke var nødvendig å være med på. Timene mine startet ikke før 24. januar, noe som betød at jeg var veeeldig tidlig ute før skolestart (på grunn av at jeg beregnet tid til både boligjakt og møtet). Jeg vet at de norske som var der et år tidligere brukte denne tiden på å reise rundt, men for min del var det ikke like aktuelt siden jeg ikke kjente noen på den tiden. Dermed ble det heller en litt dyr affære, ettersom 1 uke koster ca. 2500 kr i Beckett House (i tillegg til Airbnb de første dagene).

Dårlig kommunikasjon mellom administrasjonen og studentene var tydelig gjennom semesteret også, men det påvirket meg ikke i så stor grad siden jeg var utvekslingsstudent. De andre, som for det meste tok 1-årig master, hadde mer problem med dette.

Jeg hadde totalt 3 fag i løpet av semesteret, og jeg valgte de samme som de hadde valgt året før og som jeg visste var godkjent HiMolde. Disse var også godkjente for siviløkonom-tittelen.

IT and Innovation

Dette faget fikk ny foreleser det semesteret jeg startet. Faget bestod som regel av bittelitt innføring i et tema (radikale/inkrementelle innovasjoner, kreativ tenking, bitcoin, big data, osv.), før vi måtte lage til presentasjoner om temaet i grupper til neste forelesning. Jeg synes generelt det ble mye arbeid for lite læring, men jeg vet at mange i klassen likte det godt. Det var en veldig liten klasse, og jeg ble kjent med de fleste.

Karaktergrunnlaget i faget bestod av 2 oppgaver. Den første oppgaven (40%) skulle beskrive 3 radikale ideer og 3 inkrementelle ideer for hvordan teknologi kan hjelpe til med sosial vekst. Den andre oppgaven (60%) skulle ta utgangspunkt i 1 inkrementell og 1 radikal ide hvor jeg skulle lage en strategi basert på ulike teorier for hvordan det kan funke i virkeligheten. Både jeg og andre i klassen syntes at dette var svært utfordrende, spesielt siden vi hadde så lite materiale.

Når det er sagt er foreleseren veldig hyggelig, og han tok alle ideer seriøst. Jeg tror han skulle gjøre om oppgavene til gruppeoppgaver neste år. Absolutt min favorittforeleser i Dublin, men ikke mitt favorittfag.

Business Strategy

Helt ok fag hvor vi lærte om mange forskjellige teorier. Her skal man både skrive gruppeoppgave og individuell oppgave, og jeg anbefaler å starte tidlig. Ble litt stress på slutten med gruppeoppgaven. I begge oppgavene skulle vi legge frem teorier som beskriver bedrifters posisjon i markedet og hvordan de skal utvikle seg framover. 

Project Management

Dette faget var en del arbeid, men helt ok. Litt kjedelig i form og utførelse av timene, men var greit å ta dette faget fordi det er obligatorisk for alle de andre masterstudentene. Lærte ganske mye om prosessflyt, og man kunne velge å utdype seg i ulike emner, eks. lean eller total quality management. Mye arbeid med gruppeoppgaven.

Generelt

Helt generelt er DBS en helt grei skole. Det kan også være greit å være litt lur med tanke på valg av gruppemedlemmer for å skrive oppgaver. Dublin Business School er en internasjonal skole, og kultur har mye å si for måten man arbeider på. For eksempel jobbet mine indiske venner med sine oppgaver sent på dagen, mens jeg og min tyske venn jobbet tidlig på morgenen.

Jeg ble også fortalt at flere hadde litt problemer med å vende seg til skrivestilen vi i Norge kanskje er vant med fra før, med tanke på kildehenvisning og oppbygging av tekst + engelskferdigheter. Dette er selvsagt VELDIG individuelt, men kan jo kanskje være greit å avklare sånt på forhånd.

Sosialt

Jeg fikk utrolig mange flotte venner fra mange forskjellige steder som Sverige, Norge, Tyskland, Mexico, India, Chile, Nigeria og Sør-Afrika. Det er kanskje den aller største fordelen med å reise alene – du blir tvunget til å bli kjent med andre i klassen og utenom. Irer, derimot, var ikke så lett å bli kjent med. Hovedgrunnen til dette er at det ikke var noen irer i klassene mine. Dette er fordi DBS er en privat skole, og irer får offentlig støtte til å gå på offentlige skoler.

Pub. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Pub. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Utenom skolen reiste jeg litt rundt omkring, var ute på puber og var med venner. Jeg var med på en tre dagers hike langs en av de irske nasjonalveiene som ble arrangert av to norske på skolen, Henrik og Runar. Det var veldig gøy, men ble litt ekstremt med 80 km gåing i mye regn på så kort tid. Likevel gøy å ha vært med på. Jeg tror de har sitt siste år på bacheloren i 2019/2020, så det går an å ta kontakt med dem om det skulle være noe.

Tur. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Tur. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Prøvde meg også på en håndballtrening på en annen skole, men det var så langt unna at jeg ikke ville fortsette for så kort tid. DBS tilbyr noe sport og diverse klubber. Vet helt sikkert at de har fotball (herrelag), basketball og svømming.

Høydepunkt

ST. PATRICK’S DAY! SÅ GØY!!

St.Patrick`s Day. (Foto: Andrea Høvik 2019).
St.Patrick`s Day. (Foto: Andrea Høvik 2019).
St.Patrick`s Day. (Foto: Andrea Høvik 2019).
St.Patrick`s Day. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Roadtrip til Galway/Achille Island

Roadtrip. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Roadtrip. (Foto: Andrea Høvik 2019).

Belfast i Nord-Irland

Belfast. (Foto: Andrea Høvik 2019).
Belfast. (Foto: Andrea Høvik 2019).

 

Jeg håper reisebrevet er til hjelp, og det er bare å ta kontakt for flere spørsmål!
 

Mvh

Andrea Høvik

 

Publisert 17. des. 2019 13:17 - Sist endret 4. okt. 2023 11:25