Inholland University of Applied Sciences - Nederland

La meg ta deg med på en reise gjennom mitt utvekslingssemester i vakre Haarlem, Nederland. Denne unike opplevelsen har gitt meg sjansen til å utforske en by som kanskje ikke er så kjent, men som virkelig er bemerkelsesverdig. I løpet av denne tiden har jeg skapt minner som vil følge meg gjennom hele livet. 

Jeg valgte å studere på Hogeschool Inholland i Haarlem, Nederland. Det er kanskje ikke den mest kjente nederlandske byen, man har kanskje hørt om Harlem i New York, og det er her den har navnet sitt fra. Det er en gammel by med ekstremt mange kirker, kanaler og fine parker.. Haarlem befinner seg rett utenfor Amsterdam og har den samme sjarmen, bare uten tusenvis av turister og mennesker. Det er rundt 200 000 innbyggere som bor i Haarlem, og er veldig kjent for sine museer og sin øl bryggerier. La meg ta deg med på en reise gjennom mitt utvekslingssemester i vakre Haarlem, Nederland. Denne unike opplevelsen har gitt meg sjansen til å utforske en by som kanskje ikke er så kjent, men som virkelig er bemerkelsesverdig. I løpet av denne tiden har jeg skapt minner som vil følge meg gjennom hele livet.

Boplass

Det er ingen tvil om at det kan være en utfordrende opplevelse å finne et passende sted å bo i Nederland, spesielt i områder som sliter med overbefolkning og mangel på tilgjengelige boliger. Jeg hadde imidlertid flaks og var i stand til å sikre meg mitt eget rom med eget bad gjennom høyskolen i Haarlem. Jeg delte kjøkken derimot med mange andre som også var på Erasmus semester, noe som var hyggelig og veldig sosialt. Jeg bodde med 3 stykker fra Tyskland og 3 stykker fra Østerrike, så språkmessig jeg vil si at jeg lærte meg mer tysk enn nederlandsk. Det som også var fint med boplassen var at det befant seg rett på campus, så var bare en rolig 3 minutt gange til klasserommet, noe som er fint hvis man alltid er litt på etterskudd på morgenen som meg.

Høyskolen

På «Hogeschool Inholland» i Haarlem så gikk jeg på en linje innenfor informasjonsteknologi som het «Big data og AI». Her handlet det om hvordan man kan programmere AI programmer, samt emner som omhandlet de etiske spørsmålene rundt kunstig intelligens. I motsetning til Norge der man vanligvis har 4 emner som vil gi 30 poeng, så hadde jeg her rundt 14 forskjellige emner. Noen emner ga bare 1 ECTS mens andre ga 4, så det var ikke bare å sykle rundt i Nederland, det var også mye arbeid. Men det var uten tvil verdt det. En annen forskjell var at vi hadde ikke så mange eksamener, det var mer prosjekter som man ble vurdert etter. Så hoved prosjektet jeg jobbet med var med en gruppe lokale nederlendere, noe som var fint for da kom man seg litt ut av Erasmus boblen og fikk mange nederlandske venner. Vi arbeidet for et medisinsk selskap på Universitetssykehuset i Utrecht der arbeidet gikk ut på hvordan AI kan brukes til å lese og tyde mikroskop bilder av deformerte blodceller og vanlige blodceller. I korte trekk skulle programmet vi utviklet hjelpe leger med å studere hvordan blodcellene formet seg over tid.

Dette prosjektet og alle de forskjellige emnene var ekstremt krevende, men jeg lærte utrolig mye om meg selv, og mye om programmering. Jeg hadde om alt fra hvordan datamaskiner skal kunne lese bilder, til hvordan kunstig intelligens kan brukes i forskjellige sektorer som helse og landbruk.

Sosialt

Livet i Nederland var veldig sosialt, vi som delte leilighet lagde som regel middag sammen eller satt på kveldene og spilte kort. Det er en fantastisk opplevelse å være en Erasmus-student på utveksling, da du blir en del av et fellesskap med mange andre studenter som deler den samme spennende situasjonen som deg. Det er inspirerende å se hvordan alle er like entusiastiske når det gjelder å danne vennskap, utforske byen, kommunisere på engelsk og rett og slett være sosiale. Dette semesteret har gitt meg utallige gode minner og vennskap som jeg vil bære med meg og savne i tiden som kommer. I Nederland er det en ekstraordinær sjarm knyttet til det faktum at en sykkel er ditt viktigste fremkomstmiddel, takket være den velfungerende infrastrukturen. Her trenger du ikke nødvendigvis en bil for å oppleve alt landet har å by på. Det som var fantastisk med Haarlem var at den vakre stranden kun var en 20-minutters sykkeltur unna, samtidig som Amsterdam var bare en 20-minutters togreise unna. Dette gjorde Haarlem til et ideelt utgangspunkt, sentralt plassert, der man kunne nyte det beste av begge verdener uten å måtte håndtere den hektiske trafikken som ofte preger Amsterdam.

Takket være Erasmus-semesteret har jeg knyttet livslange vennskap rundt om i verden. Allerede i september skal jeg møte opp med noen av mine Erasmus-venner i Tyskland for å delta på Oktoberfest. Samtidig har mange uttrykt interesse for å besøke Norge for å oppleve vår vakre natur og, kanskje, for å se nordlyset (selv om jeg nøler med å avsløre at Molde kanskje ikke er det beste stedet for å se nordlyset).

"Kings day" i Haarlem. Nederland sin nasjonaldag. (Foto: Richard Mcmillan 2023).
"Kings day" i Haarlem. Nederland sin nasjonaldag. (Foto: Richard Mcmillan 2023).
Venner. (Foto: Richard Mcmillan 2023).
Venner. (Foto: Richard Mcmillan 2023).

Til slutt

Jeg vil absolutt anbefale alle å ta sjansen og dra på Erasmus-utveksling, virkelig. Jeg hadde mine tvil i begynnelsen, men jeg er utrolig takknemlig for at jeg tok spranget. En stor takk går til mine lærere i Nederland, og spesielt til Anette Myrstad, vår internasjonale koordinator. Uten hennes uvurderlige hjelp, hadde jeg sannsynligvis ikke tatt dette steget. Jeg bestemte meg i siste øyeblikk, uten alt klart, og hun bistod meg med alt fra papirarbeid til å besvare mine mange spørsmål.

Jeg kan ikke understreke det nok: Dra på Erasmus-utveksling! Du vil ikke angre. 
 

Publisert 3. nov. 2023 12:30 - Sist endret 3. nov. 2023 12:30