Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Studiested:
Molde
Undervisningsspråk:
Norsk
Studienivå:
Bachelor studium

Studieplan for Bachelor i Sport Management (idrettsledelse) (2023–2026)

Informasjon om studiet

Studieprogrammet kombinerer idrettsspesifikke fag med økonomi-, organisasjons- og ledelsesfag. Det undervises i idrettsfag som prestasjonspsykologi, treningslære, sportsøkonomi, idrettsjuss, idrettens organisering og ledelse. I tillegg undervises det i klassiske fag som markedsføring, organisasjon og samfunnsvitenskapelig metode. Du vil få en god forståelse for idrettens organisering og plass i samfunnet. Dette gjør deg kvalifisert til arbeid både innenfor og utenfor idretten.

Du får mulighet til å være med på 2 ekskursjoner i henholdsvis andre og fjerde semester der vi reiser utenbys på besøk til idrettsklubber, idrettsforbud eller idrettseventer.  

I femte semester har du mulighet til å studere i utlandet og besøke en av våre mange samarbeidspartnere gjennom Erasmus studentutveksling.

I siste semester kan du gjennomføre et halvt år med utplassering i idrettsorganisasjon (kvalifikasjonskrav). Du får da prøve å jobbe i en typisk stilling som studiet kvalifiserer til under kyndig veiledning fra veiledere både fra høgskolen og fra praksisstedet. Eksempel på tidligere utplasseringssteder (utvalget kan variere fra år til år) er: Norges Idrettsforbund, Norges Håndballforbund, Norges Fotballforbund, Molde Fotballklubb, Møre og Romsdal Idrettskrets. I siste semester er det også tid for å skrive bacheloroppgave. Du har der muligheten til å fordype deg i et tema innen Sport Management. Temaet kan i noen tilfeller springe ut fra problemstillinger som praksisstedet ønsker belyst.

 

I vår BSc i Sport Management har vi spesielt fokus på kontakt med arbeidslivet, arbeid i team og utvikling av forskningskompetanse. Disse tre utviklingsområdene går som læringstråder gjennom mange av bachelorgradens enkeltstående emner, og er nærmere beskrevet nedenfor:

Læringstråd i kontakt med arbeidslivet.

I siste semester er det mulighet for en lengre utplasseringsperiodei en idrettsorganisasjon som for eksempel en idrettsklubb, idrettsforbund eller i en idrettsevent i kurset IDR602 Utplassering.  Kurset utplassering starter med (ikke obligatorisk) aktivitet allerede i andre og fjerde semester.  Det blir lagt opp til at du kan delta på to ekskursjoner over to dager der vi besøker idrettsorganisasjoner utenbys. Dette bidrar til at du blir kjent med medstudenter og idretten du senere skal jobbe i. I forkant av utplasseringen får du også rådgivning og praksis i å skrive jobbsøknader. Du må selv søke om praksisplass blant våre samarbeidspartnere, men du får veiledning i utforming av søknadene. Når du kommer til selve utplassseringen i sjette semester skal du være godt kjent med hvordan idretten oragniseres både teoretisk og praktisk.  

Læringstråd i forskning

Allerede første uke som student starter du det første forskningsarbeidet. Du får delta og gjennomføre et eksperiment og du får skrive sammenfatninger av forskningslitteratur på spennende tema. Vi tilbyr også et eget emne i samfunnsvitenskapelig metode. I flere emner i løpet av første og andre år vektlegges skriving av oppgaver i artikkelformat. I femte semester er det egne seminar knyttet til utvikling av prosjektbeskrivelser til bacheloroppgaven. Grunnlaget for å kunne gjennomføre et godt og spennende forskningsprosjekt i bacheloroppgaven skal derfor være tilstede.

Emner som inngår i denne læringstråden: IDR200, IDR300, IDR302, ADM201, IDR100, IDR207, IDR501, IDR600 og IDR602.

Læringstråd i teamarbeid

Teamarbeid er en prioritert arbeidsform i Sport Management - studiet. Denne type kompetanse er etterspurt i praksisfeltet fordi evnen til å kommunisere og utvikle noe sammen med andre er grunnleggende innenfor idretten. Emnene Prestasjonspsykologi og Ledelse i prestasjonskulturer, har spesielt fokus på utvikling av ferdigheter for arbeid i team. Emner som inngår i denne læringstråden er: IDR100, IDR207, IDR302, IDR310, IDR600 og IDR602

Hva lærer du?

Studiets læringsutbytte

Kandidaten skal etter fullført utdanning: 
Kunnskap

  • ha bred kunnkap om økonomiske problemstillinger innen idretten, treningsfaglige prinsipper, idrettsjuridiske rettsprinsipper, strategiske prosesser, ledelsesprinsipper, prestasjonspsykologiske metoder og markedsføringens virkeområder

  • ha kunnskap om fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet

  • kunne identifisere sentrale strukturer og prosesser mellom organisasjoner som påvirker og regulerer organisasjoners atferd, herunder forholdet mellom idrett og samfunn

  • kjenne til forsknings og utviklingsarbeid innenfor fagområdet idrettsledelse

Ferdigheter

  • kunne anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger

  • kunne anvende prestasjonsfremmende strategier

  • kunne finne, vurdere og henvise til informasjon og framstille dette slik at det belyser en problemstilling

Generell kompetanse

  • beherske faglige verktøy, teknikker og uttrykksformer

  • ha innsikt i fag- og yrkesetiske problemstillinger

  • planlegge og gjennomføre prosjektarbeid, individuelt og sammen med andre, som strekker seg over tid i tråd med etiske krav og retningslinjer

  • reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under faglig veiledning

Opptak

Generell studiekompetanse (GSK)
Dersom du ikke har GSK og fyller 25 år eller mer i søknadsåret kan søke på bakgrunn av realkompetanse.

Her kan du lese mer om ulike typer dokumentasjon for opptak.

Oppbygging og gjennomføring

Innhold og oppbygging av studiet

Studiet er bygd opp slik at studentene kombinerer idrettsfag med økonomiske og organisatorisk-administrative fag. De fleste generelle øk.adm-fagene faller på valgfagssemesteret slik at studenten selv kan velge ønsket vinkling (e.g. økonomi, markedsføring, strategi).

I noen emner vil det bli arrangert avsluttende eksamen midtveis i semesteret.

Studenter som ønsker det kan delta på EASM (European Association for Sport Management) Summer School (studiepoenggivende).
Det vil også tilrettelegges for ulike ekskursjoner i løpet av studiet.

Organisering og læringsformer

I studiet vil det bli benyttet ulike arbeids- og undervisningsformer som forelesninger, flipped classroom, seminarer, praksis, gruppearbeid og individuelle hjemmeoppgaver. Det legges stor vekt på studentenes selvstendige arbeid og ansvar for egen læring. I enkelte emner er det obligatoriske arbeidskrav som må være utført og godkjent for å få anledning til å avlegge eksamen i emnet.
Undervisningsspråk vil i all hovedsak være norsk, men enkelte emner undervises i engelsk som et ledd i utvekslingssamarbeidet som Høgskolen i Molde er del av.
Studiet er ikke tilpasset fjernstudier.

Krav til studieprogresjon

Studenter som i løpet av et studieår oppnår mindre enn 25 % av normert studieprogresjon, mister normalt retten til å fortsette på studiet og får status som emnestudent.

Evaluering av studiet

Den dominerende eksamens- og vurderingsformen er individuell skriftlig skole-eksamen. Noen emner kombiner eksamen med innleveringer, og i andre tilfeller gjelder muntlige presentasjoner eller rapporter . Skriftlige hjemmeeksamener er også benyttet. Valg av eksamensform avhenger av det formulerte læringsutbyttet i emnet.

Vurdering

Den dominerende eksamens- og vurderingsformen er individuell skriftlig skole eksamen. Denne er inoen emner kombinerte med innleveringer av ulike slag, og i noen tilfeller også muntlige presentasjoner. Skriftlige hjemmeeksamener er også i noen grad benyttet. Valg av eksamensform vilavhengeg av det formulerte læringsutbytte for vedkommende emne.

 

Jobbmuligheter

Dette studiet er for de som ser for seg å jobbe med sport og idrettsledelse i framtiden. Det er også tilpasset de som allerede jobber innenfor idretten, og som trenger kunnskap både på idrettsfaglige områder og på områder som økonomi, markedsføring og organisasjon.

Våre tidligere studenter arbeider eksempelvis i Idrettsforbundet, Idrettskretser, særforbund, og idrettsklubber.

Videre studier

Studenter med bachelorgrad i Sport Management kan søke opptak til studier på mastergradsnivå. Mastergradene i Sport Management og i Samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde vil være spesielt relevante. Opptak på mastergrad ved Høgskolen i Molde krever normalt karaktersnitt C eller bedre fra søkerens bachelorgrad. Studiet vil også kvalifisere til andre masterutdanninger både i inn- og utland, men det kan variere mellom læresteder hva som legges til grunn for opptak.

Studiemodell

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 16. juli 2024 05:22:22