Praksis - spørsmål og svar

Når får jeg vite hvor jeg skal være i praksis?

  • Liste over tilgjengelige praksisplasser legges i Canvas senest 14 dager før valg av praksisplasser.
  • Valg av praksisplasser gjennomføres i klasserom/forelesningssal 2-6 uker før praksisperioden starter.

Hvordan fordeles praksisplassene?

  • Det gjennomføres elektronisk trekning som avgjør i hvilken rekkefølge du får velge praksisplass fra lista. Blir du tildelt nummer 1 får du velge praksisplass først, nummer 2 får velge praksisplass som nummer to osv.
  • Valg av praksisplasser gjennomføres i klasserom/ forelesningssal.
    (les mer om gjennomføring under trekning og valg av praksisplasser).
  • Andre hensyn som påvirker fordeling av praksisplasser:
    • Praksisfeltet legger føringer for hvilke praksisplasser høgskolen har tilgang til i de ulike emnene. Dette påvirker derfor praksisfordelingen.
    • Studenter som har vedtak om praksisplass på særskilt grunnlag prioriteres innenfor et bestemt geografisk område
    • Studenter ved sykepleiestudiet vil bli tildelt plasser i somatisk praksis.
    • Faglige og pedagogiske hensyn kan påvirke fordelingen av plasser.

Kan jeg skaffe praksisplass selv?

Nei, studenter har ikke anledning til å skaffe praksisplass selv. Høgskolen har avtaler med ulike institusjoner og tjenestetilbud i de fleste kommuner på Nordmøre og i Romsdal, samt Helseforetaket Møre og Romsdal.

Har jeg klagerett på tildelt praksisplass?

Nei, det er ikke klagerett på tildelt praksisplass. Etter at plassene er fordelt, kan du bytte plass. Du kan bytte plass med en medstudent, eller du kan velge en av de ledige plassene. Frist for å bytte publiseres på canvas etter at valget er gjennomført.

Kan det hende jeg får lang reisevei til praksisstedet?

Du må regne med noe reisevei til praksisstedet. I noen tilfeller må hybel skaffes. Praksisområdet for sykepleierutdanninga er Nordmøre og Romsdal. Praksisområdet for vernepleierutdanninga, videreutdanninga i helsesykepleie, videreutdanninga i avansert klinisk sykepleie og psykisk helsearbeid er hele Møre og Romsdal. Du kan altså ikke planlegge din studiesituasjon ut fra forventninger om praksisplass nært eget bosted.

Kan jeg få støtte til reise- og boutgifter når jeg er ute i praksis?

Høgskolen i Molde har egne retningslinjer knyttet til refusjon av reise- og boutgifter i praksis. Les mer her: Reise- og boutgifter - Høgskolen i Molde.

Jeg har behov for praksisplass nært bosted, kan jeg få det?

Praksisplass tildelt på særskilt grunnlag innebærer at du prioriteres innenfor et bestemt geografisk område, innenfor høgskolens praksisområde. Les mer om kriteriene for å søke her: soknad-serskilt-grunnlag.pdf (himolde.no) Tilgangen på praksisplasser i geografisk nærhet til bosted er avhengig av Høgskolens tilgang på praksisplasser, og må ses i sammenheng med fordelingen av plasser til øvrige studenter.

Tar jeg kontakt med praksisstedet selv etter at jeg har fått vite hvor jeg skal?

Høgskolen sender informasjon til kontaktperson ved praksisstedet om hvem som kommer som student i praksisperioden. Er du student ved Bachelor i sykepleie, ta kontakt med praksislærer for å få informasjon om oppmøtetid-/sted. Dersom ikke noe annet er avtalt, ta kontakt med praksissted for å avtale oppmøtetidspunkt første dag i praksis.

Hva er kravene for tilstedeværelse i praksisperioden?

Det forventes at man følger veileders turnus. Se hvilke fraværsgrenser som gjelder for ditt studium finner du under «organisering og læringsformer» for ditt studium. Ved fravær fra kliniske praksisstudier og simulering utover fraværsgrensen, må fraværet tas igjen innenfor praksisperioden.

Har jeg krav på ammefri i praksis?

Studenter i praksis har rett til ammefri, jmf. arbeidsmiljøloven, § 1-6 Personer som ikke er arbeidstakere og § 12-8 Ammefri. Selv om du har rett til ammefri har du ikke rett til redusert antall timer i praksis, slik at timer du tar ut i ammefri må du ta igjen.

Jeg er tillitsvalgt, har jeg rett til fridager i praksis?

Alle studenter som innehar tillitsverv der de er valgte representanter for sitt kull, eller har meldt seg til andre tillitsverv i regi av Høgskolen i Molde - eller har tillitsverv i studentfaglige interesseorganisasjoner, har rett til:

  • Fri for å delta på møter i Kvalitetsteam, Klagenemd, Studentpolitisk arbeid, Idrettslag og andre verv tilknyttet vår skole og utdannelser. De har rett til fri fra både teoriundervisning og praksis.
  • Tid til fysisk å forflytte seg og til å delta på møter på Høgskolen.
  • Fri fra obligatorisk undervisning, der det registreres fravær, uten at de risikerer å ikke få gå opp til eksamen. Der det er arbeidskrav tilknyttet undervisningen, skal disse gjennomføres, om nødvendig med forlenget frist på innleveringer.
  • Kan få godkjent søknader om fritak av undervisning / praksis inntil 2 dager ved skriftlig søknad til studieleder.
  •  Kurs og / møter som må dokumenteres med medsendt innkalling / kursprogram.
  • Varatillitsvalgte som må møte opp pga. fravær hos tillitsvalgte, får kun fritak fra praksis/ undervisning for deltagelse på de aktuelle møtene.

Er jeg forsikret i praksisperioden?

Du som student er dekket gjennom folketrygden, forutsatt at du er medlem i folketrygden. Dette betyr at du ved skade i kliniske studier kommer inn under folketrygdens bestemmelser om ytelser ved yrkesskader. Les mer her: Skade og smitte under kliniske studier.

Jeg blir behandlet dårlig på praksisstedet, hva kan jeg gjøre?

Dersom du opplever å bli behandlet dårlig på praksisstedet, er det viktig at du sier ifra om dette så fort som mulig. Praksisveileder har ansvar for å legge forholdene til rette for at du skal kunne innfri læringsutbyttene for det aktuelle emnet. Snakk med praksisveileder og se om noe kan gjøres for å bedre situasjonen. Hvis du opplever det som vanskelig å snakke med praksis-veileder, ta kontakt med praksislærer om situasjonen. Du kan også når som helst ta kontakt med praksisteamet for råd og veiledning. E-post: praksis@himolde.no.

Jeg har blitt syk i praksisperioden, og kan ikke fullføre praksisstudiet. Hva gjør jeg?

Ved sykdom må du omgående varsle praksisveileder og praksislærer om ditt fravær. Dersom fraværet overstiger fraværsgrensen på grunn av sykdom, så er det aktuelt å søke permisjon fra studiet. Søknaden skal begrunnes, og du må vedlegge nødvendig dokumentasjon.

Jeg har bestått praksisstudiet, men det er ikke registrert i Studentweb

Det er flere arbeidskrav knyttet til hvert enkelt praksisemne. Når alle arbeidskrav er gjennomført og bestått, blir praksisen godkjent. Studiekontoret registrerer resultatene i felles studentsystem, og resultatet blir da synlig i Studentweb. Dersom resultatet ikke kommer frem i Studentweb innen 4-6 uker etter at emnet er gjennomført, kan du ta kontakt med kontaktlærer eller praksisteamet på e-post: praksis@himolde.no.

Jeg har ikke bestått praksisstudiet, kan jeg klage?

Praksisstudier vurderes til bestått/ikke bestått. For å få godkjent et emne med praksisstudier må alle arbeidskravene være godkjent. Eksamener som ikke er etterprøvbare, har ikke klagerett. Dette gjelder for muntlige eksamener og ren praksis Se: Lov om universitet og høgskoler § 5 - 3 (5).

Jeg har ikke bestått praksisstudiet, kan jeg ta emnet på nytt?

I henhold til Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk - Kapittel 7. Praksis - Lovdata står det følgende under kapittel 4: Studenten har rett på to forsøk på samme praksisperiode i ett emne. Det er ikke brukt ett forsøk på praksis når studenten har gyldig fravær eller har trukket seg fra praksisen to uker før første praksisdag.

Ved ikke bestått praksis, må du ut i 1 års permisjon

Publisert 8. juni 2023 12:53 - Sist endret 2. aug. 2023 10:03