Disputas: Tiril Tøien

Tiril Tøien ved HiMolde, Avdeling for helse- og sosialfag, vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. ved Høgskolen i Molde. Avhandlingens tittel er «Neuromuscular performance in the ageing human: The impact of strength training»

Bilde av Tiril Tøien

Tiril Tøien forsvarer sin doktorgradsavhandling ved HiMolde, 1. september 2023.

Tid og sted for prøveforelesning

Fredag 1. september 2023, kl. 10.15 - 11.00, Britvegen 2, rom B-137

Åpent for alle

Tittel på prøveforelesning:

“Strength training, what’s the relevance and benefit for an endurance athlete?”

Tid og sted for disputas

Fredag 1. september 2023, kl. 12.15 - 15.00 (tentativt), Britvegen 2, rom B-137

Bedømmelseskomité

Veiledere

Se videooverføring av prøveforelesning og disputas fra kl. 10.15

Om avhandlingen

Det er en økende andel eldre i befolkningen, noe som vil føre til stor belastning på helsevesenet de kommende årene. Derfor er det nødvendig å utarbeide strategier for at flere eldre kan bo hjemme og være uavhengige av hjelp de kommende årene. Styrketrening er en slik strategi, da en viss minimumsstyrke er essensielt for å kunne reise seg fra en stol, gå i trapper og gjøre andre dagligdagse gjøremål. Det er også med på å gjøre hverdagen lettere ved at man utfører arbeidsoppgaver på en lavere prosentandel av sin maksimale kapasitet.

Med alder mister vi muskelstyrke og evnen til å utvikle kraft hurtig. Dette skyldes i stor grad nedgang i funksjonen til nervesystemet og endring i muskelfibersammensetning. I doktorgradsarbeidet har vi vist at eldre som trener maksimal styrketrening med høy vekt kan øke styrken på nervesignaler til muskelen og med dette øke muskelstyrke og hurtig kraftutvikling. Samtidig så vi at det ikke var noen økning i styrken på nervesignalene hvis man gjorde lignende trening uten å belaste muskelen med høy vekt. Vi har også vist at eldre som trener styrketrening hele livet har høyere styrke, sterkere nervesignaler og større andel raske muskelfibre enn de som trener utholdenhet hele livet og de som er generelt fysisk aktive. Styrketrening ser derfor ut til å være spesielt viktig for å bevare og/eller forbedre muskelens evne til å utvikle kraft, som vi ikke kan oppnå på lik linje med utholdenhetstrening eller generell fysisk aktivitet.

Styrketrening utføres med høy belastning, slik at man kun klarer å gjennomføre noen få repetisjoner. I studiene i doktorgradsarbeidet er det brukt 4 repetisjoner i 4 serier, med 3 minutters pause mellom seriene. Ut fra funnene i studiene kan vi anbefale  alle aldergrupper, men spesielt eldre over 65 år, å gjennomføre slik trening 2-3 ganger i uken.

Forskningsarbeidet viser tydelig at det aldrende nervesystemet kan endres i positiv retning, men bare hvis man utsetter muskel- og nervesystemet med høy nok belastning. Disse funnene er viktige fordi mange eldre er fysisk aktive ved å gå tur i skog og mark, på fjellet eller på ski. Selv om disse aktivitetene er bra for hjerte- og karsystemet, bør de aller fleste legge til styrketrening som et tillegg for å utfordre nerve- og muskelsystemet. Sistnevnte er en forutsetning hvis man ønsker å gjøre de samme aktivitetene man har gjort hele livet.

Tiril Tøien (32) kommer fra Rygge. Hun har en Bachelor in Sport Science fra Anglia Ruskin University, Cambridge, United Kingdom og en Master in Exercise Physiology fra NTNU i 2016. Som doktorgradsstudent har hun vært ansatt som stipendiat ved Høgskolen i Molde, Avdeling for helse- og sosialfag.

 

Publisert 24. juli 2023 11:19 - Sist endret 30. aug. 2023 08:52