Disputation: Håvard Haglo

Håvard Haglo will be defending the thesis "Advancing exercise as medicine: Implications for patients with inflammatory rheumatic disease" for the degree of PhD in Health and Social Sciences, Professional Practice - Terms and Development at Molde University College.

Picture of Håvars Haglo

Håvard Haglo will defend his thesis for the PhD degree. Photo: Treningsklinikken.

Trial lecture - 10:15 in room B-137

Title of the trial lecture:

"Pain and physical exercise - explanations, assessment and implications"

Adjudication committee

Chair of defence

Dean Heidi Viviann Haavardsen, Molde University College

Supervisors

Om avhandlingen

Pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom opplever typisk utfordringer med smerte, utmattelse og leddplager som medfører barrierer for gjennomføring av fysisk aktivitet. Det er godt dokumentert at denne pasientgruppen har redusert kondisjon, maksimal styrke, fysisk funksjon og livskvalitet sammenlignet med den generelle befolkningen. Med tanke på den etablerte sammenhengen mellom helserisiko og de fysiske målene på kondisjon og maksimal styrke er det ikke overraskende at det er observert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, så vell som dødelighet i denne pasientgruppen. Tilgang til klinisk vurdering av fysisk kapasitet og effektiv fysisk treningterapi kan være vanskelig eller resurskrevende å få tak i. Det er derfor viktig å komme frem til gode løsninger både for vurdering av fysisk kapasitet og levering av effektiv trening som del av den kliniske behandlingen.

Avhandlingen undersøker nye måter og metoder for å levere forventet effektiv treningsterapi til pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom og nøyaktigheten av digital evaluering av maksimalt oksygenopptak (kondisjon). Funnene demonstrerer at 4x4min intervaller gjennomført som egentrening guidet av en treningsapp kan være like gjennomførbart og effektivt i å forbedre kondisjon og livskvalitet (bl.a. smerte og utmattelse) som 4x4min intervaller overvåket av helsepersonell.

Maksimal styrketrening med tung ekstern belastning ble også observert å bli godt tolerert av pasientene med lignende forbedringer i muskelkraft, som typisk observeres etter denne type trening. Disse forbedringene hadde en positiv innvirkning på livskvalitet, især fysisk funksjon. Videre ble det observert at estimering av kondisjon med en treningsapp og bruk av 4x4min intervaller produserte tilsvarende resultater både hos pasientene og friske som den mer ressurskrevende gullstandarden med direktemåling med høy nøyaktighet.

Funnene fra avhandlingen demonstrerer potensialet til effektiv fysisk intervall og styrketrening som del av behandling for pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom. Videre presenterer resultatene noen av mulighetene som eksisterer for klinisk praksis ved å inkludere lav kostnad digitale verktøy i trening og vurdering av fysisk kapasitet.

Håvard Haglo (39) kommer fra Moss.  Han har en Bachelor of Science i fysioterapi fra VIA University College, Århus i 2012 og en Master of Science in Exercise Physiology and Sports Medicine fra NTNU i 2016.  Under ph.d.-studiene har Haglo vært tilsatt som stipendiat og som klinikkleder ved Treningsklinikken i Trondheim. Doktorgradsarbeidet er blitt finansiert av Treningsklinikken, MyWorkout AS og Forskningsrådet.

Publisert 20. feb. 2024 07:38 - Sist endret 20. feb. 2024 07:38