"Resilience og samfunnsendring" - Gjesteforelesning med professor Arnstein Aassve

Med Covid-19-pandemien ble “resilience” et nytt moteord i Europa. Nå som pandemien har avtatt, har europeiske politikere likevel en klar agenda om å utvikle og forbedre krisehåndtering, delvis som en direkte følge av krigen i Ukraina, inflasjon og energikrisen.

Bilde av professor Arnstein Aassve.

Professor Arnstein Aassve holder gjesteforelesning med tittelen "Resilience og samfunnsendring"

Europa står overfor flere andre viktige strukturelle endringer, som aldring, teknologisk endring og klimakrisen. I alt dette forblir spørsmålet om resilience kjernefokus. Ettersom resilience brukes stadig hyppigere i politisk diskurs, tar dette foredraget for seg hva begrepet resilience faktisk betyr for samfunnsvitenskapen. Vi foreslår et konseptuelt rammeverk som også fungerer som et verktøy for politiske beslutningstakere. Vi presenterer funn fra Working, Living and Covid-19-undersøkelsen, som ble gjennomført under pandemien av EUROFOUND. Vi diskuterer dens funn og implikasjoner for politikkutforming.

Om Arnstein Aassve

Arnstein Aassve (PhD i sosialøkonomi) er professor ved Bocconi University i demografi, og kan skilte med lang erfaring innen akademisk og institusjonell ledelse. Med en historie med to ERC-prosjekter bak seg, leder han for øyeblikket Horizon Europe-prosjektet, FutuRes: Towards a Resilient Future of Europe. Dette initiativet fokuserer på tre nøkkelområder: utdanning, sysselsetting og helse, med sikte på å utforme politikk som styrker både borgernes og institusjonenes motstandskraft. Prosjektet har etablert et politisk laboratorium som fungerer som et viktig knytepunkt mellom vitenskapelig forskning og politisk beslutningstakere.

Aassve har samarbeidet med Eurofound,  EU’s visepresident for demografi og demokrati (Dubravka Suica), og med JRC (Joint Research center). Hans publikasjoner omfatter statsvitenskap, sosiologi, økonomi, demografi, økonometri, global og offentlig helse, og inkluderer flere rapporter rettet mot politiske beslutningstakere og publikum. Temaene som dekkes i disse rapportene spenner fra institusjonell tillit og Covid-pandemien til ungdomsproblematikk.

Arstein Aassve kommer fra Bjørset i Molde.  Har har en bachelorgrad fra Høgskolen i Molde fra 1992 og en master og doktorgrad fra University of Bristol fra henholdsvis 1994 og 1999.

Publisert 12. feb. 2024 14:27 - Sist endret 12. feb. 2024 15:01