Digital gjesteforelesning: Eurowarrant og Puigdemont-saken

Gjesteforelesning om juridisk samarbeid innen EU i lys av saken om Carles Puigdemont.

Bilde av gjesteforeleser Fontestad

Leticia Fontestad er professor i sivilprosess, vise-dekan internasjonale relasjoner ved Universitetet i Malaga og akademisk rådgiver for advokatfirmaet Guerrero Abogados i Marbella.

Bli med på zoom-møtet her.

Carles Puigdemont er kjent politiker som er engasjert i løsrivelsen av Catalonia fra Spania. I etterkant av opptøyer ble han dømt for forbrytelse mot Grunnloven. Han ble dømt av en spansk domstol.

Eurowarrant er instrumentet EU bruker for å anmode om anholdelse og utlevering av forbrytere som har forlatt EU-landet de skal stilles for retten eller har fått dom mot seg. Puidgemont begikk forbrytelser i Spania, og rømte til Tyskland. Spania utstedte en eurowarrant, og Tyskland brøt reglene og nektet utlevering av Puigdemont.

Eurowarrant er et juridisk samarbeidsinstrument innen EU som erstatter utlevering på vanlig måte – som er karakteristisk fordi det er ikke krav om gjensidighet og statens vilje, men mer et instrument med direkte tvangskraft. Avgjørelsen ligger til namsmyndigheten i det landet hvor forbryteren befinner seg.

Publisert 18. mars 2022 10:55 - Sist endret 18. mars 2022 11:09