Verdiskaping i praksis – Høgskolen i Molde styrker samfunnet fra grunnplan til toppnivå

Høgskolen i Molde presenterer resultatene av en omfattende ringvirkningsanalyse utført av Oslo Economics. Analysen tar for seg høgskolens innvirkning på regionen, og viser at høgskolen spiller en nøkkelrolle i regionen.  

Oversiktsbilde med Høgskolen i Molde i forgrunn

Foto: Harald Walderhaug

Ifølge rapporten har Høgskolen i Molde en betydelig innflytelse på Molde, Kristiansund og de omkringliggende områdene. Dette gjenspeiles gjennom en rekke faktorer, inkludert rekruttering av studenter og ansatte, lønnsutbetalinger, studieprogresjon, utbygging og leie av lokaler, samt forskning og utvikling. Samlet sett utgjorde de totale ringvirkningene i 2022 hele 755 millioner kroner.

Rapporten fremhever spesielt høgskolens betydelige rolle i verdiskaping. For hver krone som tilføres høgskolen, genereres det dobbelt så mye i totale ringvirkninger. Dette underbygger Høgskolen i Moldes status som en økonomisk motor i regionen. Herunder ligger flere årsaker, blant annet studentene og de ansattes personlige forbruk i området og høgskolens bruk av lokale tjenester og leverandører, som igjen bidrar til å opprettholde arbeidsplasser og aktivitet i lokalt næringsliv. I tillegg kommer selvsagt aktiviteter som forskning og utvikling, kunnskapsspredning og kompetanseheving. Også tilflytting av studenter og ansatte som bidrar til befolkningsvekst.

I tillegg til økonomiske aspekter, retter analysen også oppmerksomheten mot høgskolens samfunnsbyggende rolle. Høgskolen bidrar til sysselsetting, øker kompetansenivået, og spiller en viktig rolle i befolkningsutvikling og generell byutvikling.

Rektor Elin Mordal ved Høgskolen i Molde uttrykker stolthet over høgskolens bidrag til samfunnet og regionen.Rektor Elin Mordal på en talerstol

«Vi meiner selv at vi er en viktig samfunnsaktør og bidragsyter til kompetanseheving og tilflytting til regionen.  No har vi fått noen eksterne til å gå dette nærmere etter i sømmene og virkningene synes å være store. Vi er med på sikre viktig kompetanse til et ekspansivt næringsliv og en god offentlig sektor.  Det gjennomføres kandidatundersøkelser hvert andre år, hvor vi spør de ferdigutdanna studentene om hva de gjør 2 måneder etter endt utdanning. Tallene viser at de aller fleste har fått seg relevante jobber.  Spesielt gjelder dette innen sykepleie og vernepleier hvor 98 og 99 % var i jobb 2 måneder etter fullført studium. Vi er stolt over den rollen vi har som samfunnsaktør både for regionen og nasjonen.»

Høgskolen i Molde ser frem til å bygge videre på sitt bidrag til regionens utvikling gjennom de store satsningene planlagt for 2024, inkludert flyttingen til Campus Kristiansund og omfattende renoveringsprosjekter på Molde Campus. Institusjonen forventes å opprettholde sin sentrale rolle i regionens utvikling. Videre ser høgskolen frem til å styrke samarbeidet med lokalsamfunnet og andre interessenter for å fortsette å bidra til regionens vekst.

Publisert 2. feb. 2024 13:43 - Sist endret 9. feb. 2024 15:04