Bjørnsonfestivalen og Høgskolen i Molde arrangerer fire gratis gjesteforelesninger

Torsdag 5. september og fredag 6. september kan du oppleve fire gratis gjesteforelesninger på Høgskolen i Molde, i samarbeid med Bjørnsonfestivalen

Bilde av de fire foredragsholderne

Høgskolen i Molde samarbeider tett med Bjørnsonfestivalen, og under årets festival i år arrangerer vi fire åpne, gratis gjesteforelesninger.

Forelesningene, som er fordelt på 2 dager, er temabaserte. Torsdag 5. september tar vi for oss Israel-Palestina-konflikten, og fredag 6. september vil det handle om barn og unge.

Torsdag 5. september

12.15-13.00 Marte Heian-Engdal - Israel-Palestina-konflikten - En historisk kortversjon
13.15-14.00 Gro Halten - Å være hjelpearbeider i Gaza

Fredag 6. september

12.15-13.00 Kirsten Resaland - Hva kan vi voksne gjøre for å styrke barn og unge i møte med livet?
13.15-14.00 Inga Marte Thorkildsen - Det vi så, var et svik mot barna

Alle forelesningene vil foregå på B-bygget. Torsdag vil det være på auditorium B-137 og fredag auditorium B-138

Om foredragene:

"Israel-Palestina-konflikten - En historisk kortversjon":

Konflikten i Midtøsten har vart i årtier og synes fastlåst. Marte Heian-Engdal tar oss med bakover i historien og deler kunnskap om hendelser det er viktig å kjenne til om man vil forstå bakgrunnen for dagens krig i Gaza.

Marte Heian-Engdal er historiker, forfatter og en av våre fremste Midtøsten-eksperter. Hun har undervist på Universitetet i Oslo, vært seniorforsker ved PRIO, assisterende direktør for NOREF, og har lang erfaring fra arbeid med internasjonalt konfliktdiplomati. Hun har bodd flere år i Midtøsten, og reist dit jevnlig for å forstå konfliktene, historiene og menneskene som preger denne urolige regionen.

"Å være hjelpearbeider i Gaza"

Gro Halten er intensivsjukepleiar og høgskulelektor ved HiMolde.

Ho har nettopp kome heim frå Gaza, kor ho har jobba for Raude Kross. I dette foredraget vil ho fortelje om sine opplevinga som hjelpearbeidar i ei krigssone.

"Hva kan vi voksne gjøre for å styrke barn og unge i møte med livet?"

Kirsten Resaland er psykologspesialist og har jobbet med ungdom på ulike arenaer i over tyve år. De siste årene har hun fordypet seg i hvordan voksne kan ta imot tenåringer som vil, men ikke vil, åpne seg. Hvordan kan vi gjøre det trygt for dem å være ærlige med oss også om temaer vi kanskje ikke vil like? Og kan vi anerkjenne opplevelsen deres uten ukritisk å si oss enige i situasjonsfortolkningen deres?

I dette foredraget loser Kirsten oss gjennom en samtalemetode
hun har kalt "ydmyk lytting" - for alle voksne som har å gjøre med ungdom eller er i asymmetriske relasjoner.

"Det vi så, var et svik mot barna"

I Norge er vi stolte av velferdsstaten vår, og tilliten til at vi har et fungerende sikkerhetsnett som fanger oss opp når vi trenger det, er stor. Men hvordan mobiliserer vi som samfunn når dette viser seg å ikke stemme?

Inga Marte Thorkildsen har i bøkene «Du ser det ikke før du tror det» og «Det vi så, var et svik mot barna» løftet fram dramatiske historier og forskning som viser hvordan barn og ungdom ikke får den hjelpen de trenger.

Velkommen til spennende gjesteforelesninger på Høgskolen i Molde.

Emneord: gjesteforelesning, krig, helse
Publisert 26. aug. 2024 09:48 - Sist endret 29. aug. 2024 15:00