Reflektert kretsmestertrener

"Det viktigste er ikke å forme gode fotballspillere, men gode mennesker", mener Jacob Berg.

Bilde av Jacob Berg på Høgskolen i Molde

Før en kan skape gode fotballspillere, må en skape gode mennesker og lagkamerater mener Jacob Berg.

Foto: Jan Ragnvald Eide - HiMolde

Da Træffs G16-lag tok kretsmesterskapet i fotball sto jubelen i taket på Reknesbanen. Bak laget sto en ung og ambisiøs Sport Management-student som trener. Kretsmesterskapet er den første tittelen til Jacob som hovedtrener, men det er ikke det han selv trekker frem som sesongens høydepunkt.

"Det var kjekt det. Men vi vant jo serien med andrelaget også. Det var kanskje enda gøyere. Det laget bestod av førsteårsspillere som i fjor kom på sisteplass i sin serie med over hundre innslupne mål og to poeng. De hadde ikke vunnet en kamp siden høsten 2018. I år vant de serien mens de noen ganger spilte mot spillere som var ett år eldre. Den største seieren er at vi fikk samlet gruppa såpass mye. Resultatene kom som en følge av det."

Jubel på Træffs sidelinja etter scoring på Reknesbanen
Full jubel på Træffs sidelinje etter at de gikk opp til 1-0 over Elnesvågen i kampen som kunne avgøre kretsmesterskapet. Jacob Berg i midten. Foto. Jan Ragnvald Eide - HiMolde

Det viktigeste for å lykkes er at en trives

"Hovedfokuset mitt de første ukene av sesongen var å få samlet gruppa til en stor gjeng og skape en god kultur og knytte vennskap. Når du kom på trening skal det ikke ha noe å si hvem du sitter ved siden av. Det sosiale må ligge i bunn. Det tror jeg gjelder for en toppklubb også. Du må trives når du kommer på trening og ha gode relasjoner til de rundt seg før en kan begynne å jobbe med andre ting."

Går Alltid all-in

Han innrømmer at han nok legger ned langt flere timer enn det som er vanlig for en breddetrener.
 "Jeg er laga sånn at hvis jeg først skal gjøre noe så går jeg all in. Jeg ønsker jo å jobbe med det her."

Tilbakemeldingene han får fra faglig hold er gode. Ole Martin Kleivenes sier følgende:
"Jacob er en svært engasjert og dyktig student som har høye ambisjoner for det han driver med, enten det er skole eller fotball. Det er kjekt å ha ham som student."

Det mentale er en viktig del av det å være en fotballspiller og Jacob trekker selv frem kursene i prestasjonspsykologi og profesjonskultur som de mest interessante. Selv om han trener ungdommer i en breddeklubb er kan klar på at dette er viktig.  Ved å profesjonalisere opplegget mest mulig mener han både at han selv som trener og spillerne hans vil få mer ut av timene de legger ned. Og nevner både videoanalyse av motstanderen og et internt verdisett som verktøy han har benyttet seg av.

Felles verdisett skapte samhold

"På det første spillermøtet vi hadde før sesongen fant spillerne ut hvilke verdier vi skulle ha. Og ut fra de kom det noen normer som vi forholder oss til. En av verdiene var respekt. Det innebærer at du hilser på alle som sitter i garderoben. Andre ting er at du er stille når treneren prater. Du må stille de riktige kravene på rett måte. Det er greit å etterlyse innsats og glød, men du trenger ikke å skrike det opp i ansiktet på noen."

Har ikke alltid vært fotball

Fotball utgjør de fleste av døgnets tider for Jacob, både i studiene, som trener og som journalist som dekker MFKS kamper for NTB. Men slik har det ikke alltid vært.

"Jeg falt litt fra i 12-13 års alderen, men litt senere da faren min ble styreleder i idrettslaget og da fikk jeg litt av gløden og gnisten tilbake. Under tida på videregående var jeg lagleder, spiller og alt mulig egentlig. Så siden den gangen så har det vært fotball nesten hver dag.

Det var en rådgiver på skolen jeg gikk på som fikk meg til å søke til Molde. Han hadde selv vært fotballtrener på høyt nivå og anbefalte meg Molde fordi studiet her var mer knyttet til lagspill enn det det ville være på for eksempel Lillehammer. Det er også et lite miljø og lett å få innpass rundt om kring ved siden av studiene. Jeg tror ikke jeg ville trivdes i en storby så Molde passet kjempefint."

Kursen staket ut

At Jacob er strukturert og har klare planer for fremtida er det liten tvil om:
"Jeg fikk C-lisensen i fjor og søkte om å få B-lisenskurs i år. Men de som bestemte mente jeg burde få ett år til med erfaring før jeg gikk videre."

Han smiler lurt.
"Da blir det neste år da."

Emneord: Sport Management Av Jan Ragnvald Eide
Publisert 26. nov. 2020 15:52 - Sist endret 26. nov. 2020 18:52